Kucharka Hitlera ujawniła sekrety jego diety

Constanze Manziarly zaczęła gotować dla Hitlera gdy miała 23 lata. Historycy dotali do jej odręcznie pisanych listów w których opisywała kulinarne upodobania przywódcy III Rzeszy.


Dowodem na to, iż Adolf Hitler przynajmniej w ostatnich latach życia nie jadł mięsa, są oryginalne rękopisy listów Constanze Manziarly, która w latach 1943-1945 przygotowywała dla niego posiłki.

Listy Constanze przekazała historykowi Stefanowi Dietrichowi jej rodzona siostra. To jej przed laty miała zwierzać się w prywatnej korespondencji kucharka Hitlera, zdradzając szczegóły jego diety.

Kobieta początkowo chciała pracować jako gosposia jednak przeszła specjalny kurs “surowej diety” w bawarskiej klinice w Berchtesgaden, w pobliżu górskiej posiadłości Hitlera w Berghof.

Z listów wynika, że Hitler najczęściej spożywał kaszę jaglaną, twarożek z olejem lnianym, a na deser zwykł jadać dwa jabłka. Lubił również drobno posiekane grzyby i ciasta, które musiały być przyrządzane według specjalnych receptur.

Praca kucharki największego zbrodniarza XX wieku nie jest łatwa. Życie jest prawdziwym koszmarem. Spotykam się z “niewyobrażalnymi trudnościami”. Hitler należy bowiem do niezwykle wymagających i wybrednych osób. Toleruje mnie głównie dlatego, że mam tak samo na imię, jak żona Mozarta (Constanze Mozart z domu Weber). Jego otoczenie zwraca się do mnie per “pani Marcepan”

pisała w listach do swojej siostry Constanze.

Pod koniec wojny kobieta dostała rozkaz przeniesienia się do bunkra, w którym przebywał Hitler. 30 kwietnia 1945 r. kucharka przygotowała dla niego kolację – smażone jajka z ziemniakami. Posiłek nie został jednak wydany, gdyż w trakcie jego przygotowywania Hitler już nie żył. Ostatnią potrawą, którą zjadł przed popełnieniem samobójstwa był makaron z sosem pomidorowym. 

 

Zdjęcie główne: Kard z filmu “Upadek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.